top of page

Hola ihanat täältä palmujen keskeltä!







Hetken aikaa olen ollut nyt Marbellassa ja aidosti nauttinut täällä lämmössä palmujen alla. Tulin Espanjaan tarkoituksena puntaroida, mikä ilmasto sopii minulle parhaiten. Syönkö terveellisemmin, liikunko enemmän, nukunko paremmin ja saanko tehokkaammin keskityttyä taidemarkkinoiden analysointiin valoisammassa ja lämpimämmässä ympäristössä.


Nyt voin jo nähdä, että todellakin syön vähemmän, mutta liikun saman verran olin missä vaan ja nukun yhtä huonosti missä vaan ja keskittyminenkin on samaa joka puolella.


Summa summarum: Kaamosaika, pimeys ja kylmyys saavat minut syömään epäterveellistä lohturuokaa ja siihen haluan pysyvän muutoksen.

Silti auringon lämpö hivelee kehoani ja aistejani. Aamuisin kun herään, ei tarvitse pelätä millainen sää on, sillä aurinko paistaa lähes joka päivä ja rakastamani palmut heiluvat jokaisen ikkunan edessä. Palmut ovat minulle tärkeitä ehkä erityisen paljon siksi, että lapsuuden kodissani oli niitä aina kymmenittäin. Iso viuhkapalmu olikin ensimmäinen ’huonekalu’ mikä tuli mukaani ensimmäiseen omaan kotiini lapsuuskodista.


Suoraan sanoen en ole koskaan asunut yhdessäkään palmuttomassa asunnossa. Jossain vaiheessa minulla oli Juhani Palmunkin taulu kotona, mutta annoin sen ensimmäiselle miehelleni eron yhteydessä, jotta taide pysyy läsnä hänen elämässään eronkin jälkeen.



Andaluciassa palmuja on joka puolella ja koen oloni erityisen kotoisaksi.

Vaikka Suomi on minulle aina ykkönen, silti hämmästelin, miten helppoa oli tulla sisään espanjalaiseen yhteiskuntaan.





Espanjassa olen kiinnittänyt huomiota tuotteiden hinnoitteluun ja vähittäiskauppaan. Espanjassa on paljon edullista ruokaa ja hyvin edullisia vaatteita. Kertakäyttökulttuuri on täällä voimissaan. Pitkä käyttöikä ja kestävä kulutus on jotain, mihin täällä en ole itse vielä törmännyt. Kapitalismi ei käynnistynyt Espanjassa samaan tahtiin kuin muualla Länsi-Euroopassa kenraali Francisco Francon pitkäikäisen (1939-1975) diktatuurikauden vuoksi. En halua edes muistuttaa siitä, miten intellektuellit ja muut älyköt saivat tuona aikana kokea kuoleman diktaattorin kovien otteiden vuoksi. Espanjassa näkee paljon vieläkin jälkiseurauksia tuon sulkeutumisen ajoilta. Esimerkiksi markkinointi on erilaista kuin Suomessa. Toisaalta sitten taas esimerkiksi tasa-arvo ja sukupuolioikeudet ovat ottaneet edelläkävijän askeleen, samoin tuotteiden hintakilpailu edustaa mielestäni parempaa kapitalismia kuin monissa muissa kovan säätelyn maissa.


Näyttäisi myös siltä, että Marbellan pieni alue (rantakaistale vuorijonon ja Välimeren välissä lähellä Gibraltaria), on nopeimmin kasvava talousalue koko Euroopassa. Korkeakulttuuria täällä Marbellan suunnalla on silti yllättävän vähän, vaikka tosin pääkaupunki Madrid on Euroopan ykköskaupunkeja upeine taidemuseoineen ja niin on moni muukin Espanjan kaupunki täynnä wow-kulttuuria.


Espanjan liike-elämässä perheyritykset (espanjalaisittain negocio familiar), kattavat jopa 89 prosenttia yksityisyrityksistä tehden Espanjasta yhden maailman suurimmista perheyrityskeskittymien maista. Suurin osa perheyrityksistä on pk-yrityksiä eli pieniä ja keskisuuria ja ne edustavat 57 prosenttia BKT:stä. Inditex on Espanjan suurin perheyritys ja sen kokoluokasta kertoo jo, että pääomistaja Amnecio Ortega on maailman kuudenneksi rikkain ihminen. He omistavat muun muassa edullisia trendivaatteita myyvän Zaran, jolla on kiinnostava menestyskonsepti siksi, että niiden varaston kierto on todella nopeaa eli 12-15 pientä mallistoa vuodessa, jolloin syntyy kuva varsin individuaaleista vaatteista. Eli juuri sitä, mitä kuluttaja oikeasti haluaa.


Espanjalaisten suosima ruokakauppa Mercadona on myös yksi maailman isoimmista perheyrityksistä ja mikä hienoa, yritys jakaa bonuksia työntekijöidensä kesken. Juan Roig Alfonsoa, joka omistaa vaimonsa Hortensian kanssa 80 prosenttia yhtiön osakkeista, pidetään yhtenä Espanjan parhaimpana liikemiehenä. Mercadonan valttikortti on ollut koko ajan hintakilpailu ja aina edulliset ruoan hinnat. Kolmas jättisuuri perheyritys Espanjassa on tavaratalo El Corte Ingles.


Halpamuodista on tosin todettava, että se on maailman toiseksi suurin veden kuluttaja ja edustaa jopa 10 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Kaiken lisäksi jätevesi menee luonnon kiertoon ja isoin osa halpatekstiileistä kaatopaikoille. Joitakin vuosia sitten tuli maailmanlaajuinen kohu siitä, että yksi Zaran alihankkijoista oli kiinalainen yritys, joka teetätti vaatteita Pohjois-Korean keskitysleirillä orjatyövoimalla. Onneksi asia tuli tietoon ja Zaran johto muutti tilanteen välittömästi. Moniin tieto ehti tosin jo vaikuttaa käytännöntasolla ja lopettamaan kyseisten vaatteiden hankinnan. Halpa muoti ja kertakäyttökulutus onkin jotain, mihin nuorten sukupolvien pitää paneutua ja poistaa näitä ongelmia.


Perheyritysten lisäksi perheillä on aina ollut erityisen tärkeä merkitys espanjalaisessa yhteiskunnassa ja sosiaalisissa suhteissa. Espanjassa arvostetaan yleisesti tiiviitä yhteisöjä, vahvoja karaktäärejä ja silti kunnioitetaan erityisen paljon ihmisen integriteettiä, lojaalisuutta, moraalia ja vahvoja arvoja kunnioittavaa ihmistä.


Niin ja Espanjassa arvostetaan kenkiä erityisen paljon eli jos haluat saada arvostusta Espanjassa nimenomaan paikallisten keskuudessa niin muista pukeutua konservatiivisesti ja satsata puhtaisiin hyväkuntoisiin kenkiin.



Ps. Jos rakastut Espanjassa ja haluat sanoa toiselle: Rakastan sinua, niin sano: Te amo.

Puss puss


Pauliina





97989240_10158409735216613_3235131068570

Hei. Kiva kun poikkesit.

Toivottavasti löysit jotain mielenkiintoista ja näen sinut  uudestaan pian.

Anna postin tulla luoksesi

Kiitos kirjautumisesta!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page