top of page

Undulaattiperheeni
Aina joskus kysytään ihmisiltä, jos olisit eläin, niin mikä eläin olisit. Minulla on vastaus ollut aina sama

-Lintu.

Mikä lintu?

-Joutsen.

Miksi juuri joutsen?

-Pidän joutsenfilosofiasta. Joutsenet elävät saman puolison kanssa koko elämänsä, ovat kiintyneitä tiettyyn paikkaan ja niiden liikkeissä on jotain erityisen eleganttia ja balettimaista, sellaista spektaakkeliutta, mitä ilolla seuraa. Kaiken sen lisäksi, linnut lentävät. Tämä kiinnostava tekniikka kun puuttuu harmillisesti ihmisiltä.


Olen koko ikäni rakastanut lintuja. Lapsuuteni vietin lintujen kanssa erityisesti papukaijani Tutun kanssa. Seeprapeipotkin Juha ja Anne lensivät kotonani vapaasti lukuisissa kodin palmuissa. Ja pääsiäisenä äitini hankki meille kotiin aitoja tipuja pääsiäisen ajaksi.


No se oli lapsena ja sen jälkeen aurinko on kiertänyt maapalloa jo lukuisia kertoja, mutta nyt taas minulla on lintuja: kuusi undulaattia, tasapari, kolme tyttöä ja kolme poikaa. Se on ainoa oikea ratkaisu, tai vaihtoehtona, että kaikki linnut olisivat samaa sukupuolta.


Tajusin tämän sukupuolilogiikan keväällä valon lisääntyessä samalla, kun alkoi kuhertelukausi. Yhdestä kuhertelusta syntyi munia ja undulaattipoikanenkin Adam, mutta se kuoli ja oli paljon isompi järkytys kuin olisin edes uskonut. Jouduin oikein miettimään, miksi se kolahti niin voimakkaasti minuun.


Undulaattien seuraaminen on todella kiinnostavaa. Ryhmässä on kaksi alfaurosta, veljekset Don ja Cezanne. Toinen (Cezanne) on hiljainen tarkkailija kuin hallituksen puheenjohtaja ja toinen (Don) on aktiivinen toimitusjohtaja. Molemmat laulavat kauniisti, niin kuin urosten tehtävä on.


Keväällä valon lisääntyessä alkoi siis linnuilla pesimisvietti. Se oli erikoista seurattavaa. Naaraat riitelivät rajusti ja ottivat mittaa toisistaan. Olisin kuvitellut, että voimakasluonteinen hävittäjälentäjä Regina olisi voittanut lentokyvyttömän Ingridin, mutta ei. Ingridillä oli vahva pesimisvietti päällä ja se todella antoi voimaa hänelle heittää toinen häviäjäksi.


Cezanne oli ensimmäinen isäksi tuleva uros ja munien menetyksen jälkeen näki, että tämä selvästi suri menetystä.


Erikoisinta on seurata nokkimisjärjestystä, mikä vaihtelee ja myös sitä, että nämä linnut todellakaan eivät ole uskollisia kuin hetken partnerilleen. Linnut myös kiusaavat tai leikkivät keskenään paljon ja silti ovat heti auttamassa pulaan joutunutta.

Parvilintuina ne myös kopioivat toistensa tekemisiä koko ajan. Jos yksi alkaa syödä, muut tulevat syömään, jos yksi alkaa nukkua, muut seuraavat jne.


Kuvittelin, että autossa lintujen kuljettaminen on jotain erityisen traumaattista linnuille, mutta päinvastoin. Lintuhäkki oli asetettu tiukasti Jaguar E-paceni takapenkille niin, että etupenkin selkänoja asetti häkin liikkumattomaan asentoon. Linnut nauttivat koko matkan ajan, välillä nukkuen, välillä laulaen tai vain katsoen maisemia. Erityisesti nauratti aina joskus kun jokin tietty musiikkikappale soi ja johon linnut reagoivat yhtäkkiä jokainen laulaen mukana.Huomioita undulaattien elämästä:

-Heti kun linnut saavat elää häkin luukut auki, ovat ne onnellisia ja äänekkäitä. Vapaus kasvattaa uteliaisuutta ja lopulta löydän linnut mitä hassummista paikoista, kuten esimerkiksi oman meikkauspöydän keskeltä. Häkki luo linnuille kuitenkin turvaa ja linnut käyvät monta kertaa päivässä häkin sisällä syömässä ja nukkumassa. Joka ilta ennen kello yhdeksää linnut ovat jo häkissä narskuttelemassa nokkaansa. Yleensä ennen nukkumaan menoa häkissä alkaa valtava räkätys, kun linnut hakevat omaa ortta ja samalla ajaen muita pois läheisyydestään. Lopulta kaikki alkavat haukotella ja narskuttelevat juuri ennen kuin alkavat nukkua syvää unta. Linnut todella nukkuvat pitkät sikeät yöunet.

-Eläinten sosiaalinen hierarkia välillä hämmentää eli undulaateillanikin on dominassihierarkia. En tiedä onko se niin, että samanlaiset sulat leikkivät parhaiten keskenään, mutta usein näen vihreät kolme lintua samassa paikassa ja kolme sinistä samassa paikassa. Urokset ovat selvästi kiinnostavampia lintuja rohkeudellaan ja kauneimmalla laulutaidoillaan. Cezanne on jatkuvasti ollut kiusattu lintu, enkä keksi syytä sille. Ehkä siksi, että se on vähän introvertimpi kuin muut ja ei ota yhtä lailla kontaktia muihin.

Ingrid joka ei osaa lentää hämmästyttää sillä, että tätä lintua pitää auttaa vähän väliä ja nostaa lattialta tai muista erikoisista paikoista kohtaan, josta se pääsee itse kiipeämään noin metrin korkeudelle ja siitä lentämään kohti häkkiä. Ingrid saa selvästi empatiaa muilta linnuilta, sillä jos se joutuu lattialle, tulevat muut linnut vierelle pitämään seuraa, jopa Regina jonka kanssa ne verisesti tappelivat Donista. Nyt ne ovat taas väleissä. Jännää on myös se, miten Doria-koirani suojelee tätä lentotaidotonta lintua ja ilmoittaa minulle, jos lintu tarvii huomiotani.Don= vihreä, seurallinen, kauneimmin laulava, joukostaan huolehtiva alfauros

Cezanne=sininen, hieman introvertti, huolellinen, isokokoinen, usein joutuu kiusatuksi

Ingrid= vihreä, alaosa sininen, ainoa, joka ei osaa lentää, mutta on paras kiipeilijä. Melkein tuli äidiksi ja hienosti hoiti homman.

Aurora=keltainen, pienin, Donin morsian, ostin uroksena, mutta hän olikin naaras, Don tiesi sen heti uuden tulokkaan kotiutuessa. On kiukkuisin, välillä jopa rääkyvää ääntä, tykkää viskoa siemenkuppeja ja kolisutella astioita, erityisen innostunut ruukkusalaattien multapuuhissa.

Regina=pastellinvaaleansininen, iso, hävittäjälentäjä, vahva persoona, otti alussa mittaa Donista eli joukkueen johtajasta, hävisi naaraskilpailussa ja pesintämökistä Ingridille ja masentui piilotellen kristallikruunun sisällä.

Marcus Aurelius Ludvig=koboltinsininen, pieni, nuorin, alfamerkit, alkoi heti ystävystyä pomo Donin kanssa ja nukkui jopa nokat vastakkain, alkoi myös kopioida Donia, ensi alkuun vietteli Cezannen tyttöystävän Ingridin ja nyt yrittää vietellä Reginaa ja pöristää pyrstöään niin että toivoisi pääsevänsä muhinoimaan Reginan kanssa, joka tosin näyttää taas siltä, että voisi syödä nuoren uhittelijan.

Puss puss

Pauliina


Comments


97989240_10158409735216613_3235131068570

Hei. Kiva kun poikkesit.

Toivottavasti löysit jotain mielenkiintoista ja näen sinut  uudestaan pian.

Anna postin tulla luoksesi

Kiitos kirjautumisesta!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page