top of page

Ruotsalainen menestysresepti

No hei kaikille ja pahoittelut, että blogikirjoitukseni on viivästynyt. Olen tämän blogikirjoitukseni julkaissut Pauliinan poutapäivä-blogissa aiemmin noin kolme vuotta sitten asuessani tuolloin vielä Ruotsissa, mutta sitä ei ole enää näkyvillä ja ajattelin laittaa uudelleen. Tässä on ajatuksiani ruotsalaisesta yhteiskunnasta. Voi olla, että muut olette ihan eri mieltä.Saltsjöbadenin Grand Hotel, missä Helene Schjerfbeck asui viimeiset vuotensa.

Ruotsalainen yhteiskunta on kauttaaltaan feministinen.


Ei ole ihme, että heillä on esimerkiksi feministinen ulkomaanpolitiikka tai talvisin feministinen lumenluontikäytäntö. Ruotsalaiset naiset ovat vahvoja, rohkeita ja heidät mielestäni kasvatetaan jo pienestä pitäen peppi pitkätossuista aikuisiksi. Ehkä se luo naisille Ruotsissa paremman mahdollisuuden menestyä.

Ruotsissa kateus ei ole enää yhtä rajua kuin Suomessa, niin ainakin paikalliset sanovat. Asia oli eri vielä 1970-luvulla, mutta runsas maahanmuutto ja heidän menestymisensä ja yleisesti ottaen ruotsalaisten kansainvälisyys on höllentänyt keskinäisiä kateuden tunteita.

Minua on aina viehättänyt tietää, mitä ruotsalaiset tekevät oman menestyksensä eteen. Tässä on joitakin omia henkilökohtaisia analyysejäni.

Ruotsi on myös mielestäni sataprosenttisen esteettinen maa. Kaiken lähtökohtana on visuaalisuus ja miellyttävyys silmille katsottavaksi. Esteettiselle ihmiselle Ruotsi onkin helppo maa asua tai vierailla, koska siellä visuaalisuuteen satsaamista ei vähätellä.

Tuntemattoman taiteilijan tekemä patsas Taxinge-Näsbyn linnan edustalla


 1. Ruotsalaisten lainsäädäntö on nopeampaa ja poliittinen dynamiikka on nopeampaa, mikä tarkoittaa, että laiva muuttaa kurssiaan nopeammin, jos jäävuori on edessä.

 2. Mokaavat poliitikot poistuvat heti paikaltaan ja uusi tulee tilalle. Myös media on vahvasti polarisoitunut vasemmistoon ja oikeistoon ja nämä vartioivat tehokkaasti väärinkäyttöjä tai korruptioita.

 3. Ruotsalaiset ovat aina töissä. Vaikka ulkonäkö on korostuneen tärkeää, mihin kuuluu myös miehillä ruskettunut hyvin kosteutettu iho, niin kiire ei näy ulkonäössä. Ruotsissa ollaan siis töissä myös heinäkuussa, hiihtolomilla ja viikonloppuisin. Ruotsalaiset ovat sekularisoituneita ja heidän aikarakenteeseen ei kuulu kunnioittaa kristittyjen vuorokauden tai viikon lepopäiviä saati tunteja. Joskus olen pohtinut, että onko Ruotsissa vielä piilevästi vallalla rippeitä viikinkien mytologisista jumalista Thorista, Freijasta, Valhallasta ja Odinista.

 4. Sosiaalinen pääoma on poikkeuksellisen tärkeää. Se, kenet tunnet, rankkaa sinua ja antaa paljon mahdollisuuksia.

 5. Sanotaan, että siellä, missä on vahva gay-kulttuuri, siellä on avantgardea, korkeinta kritiikkiä ja valikoivuutta. Ruotsissa on vahva edelläkävijäkulttuuri eli trendit näkyvät siellä selkeämmin. Näin myös siksi, että alkuperäisruotsalainen kulttuuri on yllättävänkin homogeenistä. Uudet hitit tulevat yhtäkkiä suuriksi, mutta myös poistuvat nopeasti. Vähän samoin kuin spekuloitsijoiden raha. Siksi bisnesihmisten pitää olla siellä enemmän varpaisillaan ja tunnustella tulevaa.

 6. Ruotsissa on todennäköisesti edelleen enemmän salaisia agentteja kuin oli aikoinaan Itä-Berliinissä tai Teheranissa. Samoin Ruotsi on ollut täynnä konsultteja. Vaikka välillä ruotsalaiset tuntuvat omituisen naiiveilta, niin sitä ei saa aliarvostaa, sillä he ovat hyviä nappaamaan ideat ja vääntävät sen omiksi myyntikonsepteiksi.

 7. Ulkomaan kaupassa yksi ehkä selkein ero suomalaiseen verrattuna ja sellaiseen, mihin itse olen törmännyt monta kertaa on se, että ruotsalaiset toimivat paljon enemmän yhteistyössä eli ruotsalaiset esittelevät ruotsalaisten yritysten tuotteita ulkomailla siellä, joihin heillä on itsellään hyvät suhteet saaden provision. Suomessa monissa pk-yrityksissä tämä koetaan epäilyttävänä: turvallisuussyistä, liikesalaisuuksien vuoksi ja turhien provisioiden jakamisena.

 8. Ruotsalaiset kouluttavat itseään vähemmän kuin suomalaiset, mutta keskittyvät yhteistyöhön.

 9. 9Ruotsalaiset ovat todellisia humanistisia kapitalisteja sekä henkeen ja vereen yrittäjiä.

 10. Ruotsi on yllättävänkin amerikkalainen. Ruotsalaisia ja heidän sukulaisiaan asuu Yhdysvalloissa noin kahdeksan miljoonaa, mikä jo kertoo, että heillä on moninaiset jatkuvat yhteydet Atlantin toiselle puolelle. Ruotsalaiset puhuvat myös englantia hyvin selkeästi ilman aksenttia ja se on heille suuri etu muun muassa viihdeteollisuuden piirissä. Kulutetaan paljon, ihmiset elävät luottokorteillaan, cash ei ole ollut king Ruotsissa enää vuosikymmeneen. Ystävällisyys on melko pintapuolista kuten jenkeissä tarkoittaen, että ilmapiiriä ei saa synkistää omilla ongelmillaan kuin vain privaattitapaamisissa. Ihmisten odotetaan näyttävän hyviltä ja siihen satsataan. Naisten hiukset esimerkiksi ovat auki, aina, erityisesti esiintymisissä. Katsokaa esimerkiksi Dagens Industri -sanomalehteä. Siellä on vaaleahiuksisten naisten kuvia lähes joka aukeamalla. Samoin kuin amerikkalaisessa kulttuurissa, hiukset ovat ihmisen kruunu ja ne pitää esittää. Hyvinvointi kuuluu näyttää ulospäin.

Liisa Lipsasen omistaman Ruotsissa sijaitsevan kauniin Mauritzbergin linnan kirjasto.


Nämä on niitä hassuja asioita, joita toiseen kulttuuriin menevä huomaa pohtivansa.

Silti on hyvä aina muistuttaa mieleen, että Ruotsi on kuningaskunta, vaikka poliittinen järjestelmä muistuttaa meidän omaamme. Ruotsissa on paljon erilaista hiljaista valtaa.


Tosiaan pohdin näitä nyt Suomessa Helsingissä. Ihailen ja rakastan kotimaatani. Mielestäni tämä maa on edelleen numero yksi maapallolla. Silti estetiikkaa arvostavana ihmisenä koen haikeutta Ruotsin visuaalisesti hyväksyvämpään ilmapiiriin.


Puss

Pauliina


1件のコメント


Markku Ylönen
Markku Ylönen
2022年8月25日

Naapurimaan positiiviset puolet... mutta tulihan tuo viimeinen kappale mikä avasi sinun sielun Suomelle, yes ja kiss❤️❤️❤️❤️

いいね!
97989240_10158409735216613_3235131068570

Hei. Kiva kun poikkesit.

Toivottavasti löysit jotain mielenkiintoista ja näen sinut  uudestaan pian.

Anna postin tulla luoksesi

Kiitos kirjautumisesta!

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
bottom of page