top of page

Sisusta koti taiteella

Oli koti sitten barokkisesti sisustettu tai skandinaavisen vaalean minimalistisesti, taide seinillä antaa pisteen iin päälle. Koti, jossa ei ole taidetta tuntuu riisutulta ja tyhjältä, ainakin itsestäni.


Vierailulle mennessäni eri ihmisten koteihin omat silmäni aina ensimmäisenä kohdistuvat taideteoksiin, antiikkiin ja designiin.


Jos ripustus on kohdillaan, siihen ei kiinnitä huomiota. Jos kuitenkin alitajuntaisesti alkaa pohtia onko hyvä ranskalainen ripustus tai teos roikkuu liian alhaalla tai on liian ylhäällä siihen kiinnittää huomiota ja ajatus ei siitä edes erkane. Siksi ripustuksella on merkitystä.



Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että arvokkain maalaus ei ole sillä seinällä, johon paistaa aurinko. Maalaukset pitäisi aina sijoittaa niin, että auringonpaiste ei kohdistu niihin suoraan.

Grafiikkavedoksissa ja vaikka pastelli- tai hiiliteoksissa on lasi päällä ja jos on UV-lasi, niin sellaiset teokset voi hyvin ripustaa solsidanille eli aurinkoiselle seinälle.


Pidän itse kovasti ratkaisuista, joissa taidetta on asetettu epäkonventionaalille alueille, kuten kuivaan vessaan, keittiöön, vaatehuoneeseen jne. Joskus jopa autotalliin, mutta silloin on todella oltava kyseessä taidetta, jossa on lasi päällä.


Olen huomannut myös sen, että joko teos löytää heti alussa oikean paikkansa tai sitten sitä tulee aikaa myöden siirreltyä niin pitkään, että se lopulta löytää oman paikkansa. Se, että teos on paikallaan pitkiä aikoja saattaa myös tehdä teoksen 'näkymättömäksi'. Siksi välillä olisi virkistävää vaihdella teosten paikkoja. Itse teen niin vähintään kerran vuodessa. Joitakin taideteoksia on kiva katsella pitkällä etäisyydellä ja osa taas antaa enemmän lähietäisyydellä.


Ennen kaikkea tärkeää on, ettei taidetta yhdistä sisustustaiteen kanssa samaan tilaan, koska lopputuloksena on sisustustaiteen taso, ei originellin taiteen taso. Suosittelen, että jos on rakkaita sisustustauluja, niin ne keskittää yhteen huoneeseen ja taideteokset toiseen.


Olen itse aika pilkun tarkka teosten ripustusten suhteen. Sentti sinne tai tänne todella merkitsee. Ranskalaiset ripustuksetkin ovat kivoja, kunhan niistä löytyy harmoninen kaava. Helpointa ripustuksessa on hakea harmonia laittamalla erikokoiset teokset seinälle niin, että ala- tai yläviivat ovat samalla tasolla. Sopiva hajurako eri teosten välillä on myös tärkeää. Eri tekniikkaa edustavien teosten välille voi myös laittaa hieman rakoa. Itse pidän kovasti eri tekniikoiden yhdistämisestä.


Yksi vinkki keräilijöille tai taulujen omistajille on se, että osa keräilijöistä kirjoittaa taulujen taakse tietoja teoksesta ja ehkä myös nimen, jolle haluavat teoksen antaa kuoltuaan. Aika usein taustatiedot teoksista katoavat keräilijän poistuttua.


Eräs merkittävimpiä asioita, mitä taide kodin seinillä antaa jälkikasvulle, on heidän ymmärrys katsoa kuvia. Kun nuori muuttaa kotoaan, on hän eri viivalla, jos kotona on ollut taidetta kuin sellainen, joka ei ole nähnyt. Ja nyt puhun kuvista yleensäkin, ei tarvi olla originaalitaidetta. Riittää myös se, että lapsen ja nuoren huoneen seinällä on vaikka juliste upeasta taideteoksesta. Siten alitajuntaisesti jo opitaan kuvien ja taiteen katseluun. Se, että nuori saa kotona kulturaalista pääomaa on yksi askel kohti hyvää onnellista ja tasapainosta elämää.


Olen monesti nähnyt keräilijöitä, jotka kertovat, että heidän lapsensa eivät ole yhtään olleet kiinnostuneita kodin taideteoksista. Mutta kun keräilijä kuolee, tilanne muuttuu. Näistä taideteoksista tulee rakkaita nostalgisia esineitä, jotka muistuttavat yhteisistä hetkistä ja rakkaastaan. Kodin taideteokset ovat muutenkin täynnä perheen tunteita ja yhteistä historiaa.


Mistä sitten tunnistaa hyvän taideteoksen? Siitä, että se on niin karismaattinen seinällä, että lähes huutaa 'täällä minä olen, tule katsomaan'.



Puss puss

Pauliina




97989240_10158409735216613_3235131068570

Hei. Kiva kun poikkesit.

Toivottavasti löysit jotain mielenkiintoista ja näen sinut  uudestaan pian.

Anna postin tulla luoksesi

Kiitos kirjautumisesta!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page